Γενικοί στόχοι – Γενικά μαθησιακά αποτελέσματα
Η κύρια σκοπιμότητα του μαθήματος είναι η σύνδεση πολεοδομίας και αστικής ανάπτυξης (δυο από τις τρεις κύριες κατευθύνσεις το Τμήματος) σε σχέση με τη θεωρητική εμβάθυνση των ατόμων που ενδιαφέρονται είτε να εργαστούν άμεσα είτε να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Πως εξειδικεύονται στις παρακάτω κατηγορίες
Ο σχεδιασμός αστικών αναπλάσεων και η εφαρμογή στρατηγικών που αφορούν συγκεκριμένες αστικές προσκλήσεις σε σχέση με την αστική αναγέννηση και ανάπτυξη όπως παρουσιάζονται στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική. Οι στρατηγικές για την αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικών με τις έξυπνες/δημιουργικές πόλεις και marketing/branding πόλεων, καθώς και της αστικής φτώχειας, την ανάδειξη των αστικών οικονομιών, την κατοικία, τη βιώσιμη κινητικότητα, κ.ά. αποτελούν θέματα των διαλέξεων και του παιγνίου στρατηγικής. Οι φοιτητές καλούνται κατανοήσουν τον τρόπο ανάλυσης και αξιολόγησης των επιδράσεων των σχετικών στρατηγικών, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εμπειρικό επίπεδο πλήρως.
Με το πέρας του μαθήματος, οι φοιτητές / φοιτήτριες κατανοούν τα βασικά χαρακτηριστικά του στρατηγικού σχεδιασμού και των στρατηγικών της ανάπλασης, της αναγέννησης και της ανάπτυξης των πόλεων και αναγνωρίζουν τις σύγχρονες τάσεις του τομέα.
Με το πέρας του μαθήματος, οι φοιτητές / φοιτήτριες θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τα κύρια θέματα που σχετίζονται με την αστική ανάπλαση και αναγέννηση, να χρησιμοποιήσουν πρακτικές , να είναι εξοικειωμένοι με τα θέματα της Ευρωπαϊκής Αστική Ατζέντας και τα εργαλεία σχεδιασμού (ΣΟΑΠ, ΟΧΕ, ΤΑΠΤΟΚ, ΒΑΑ) και να αντιλαμβάνονται τη σημασία των συμμετοχικών διαδικασιών.
Οι γενικές ικανότητες που θα πρέπει να έχει αποκτήσει ο φοιτητής/φοιτήτρια και στις οποίες αποσκοπεί το μάθημα είναι:
Η αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών μέσω της ατομικής εργασίας, η προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης. Διοργανώνεται επίσης παίγνιο στρατηγικής για την καλύτερη κατανόηση των φάσεων της διαβούλευσης για ένα αστικό ζήτημα με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών. Κατά την παρουσίαση της περίπτωσης μελέτης στο παίγνιο στρατηγικής επιδιώκεται η παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών ή/και η λήψη αποφάσεων καθώς και η άσκηση κριτικής στο τέλος της κάθε παρουσίασης από τους διδάσκοντες, αλλά και από τους υπόλοιπους φοιτητές. Όλες οι παραπάνω ικανότητες αποτελούν στόχους της μαθησιακής διδασκαλίας και επιτρέπουν στους/ις φοιτητές/ριες να κατανοήσουν και να εμβαθύνουν στα θέματα αστικής ανάπλασης, αναγέννησης και ανάπτυξης, όπως και να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις σε αντίστοιχα θέματα.
Το περιεχόμενο του μαθήματος προσαρμόζεται κάθε χρόνο στις τρέχουσες συνθήκες σε σχέση με τις αστικές πολιτικές. Τα θέματα μπορούν να ομαδοποιηθούν στις εξής ενότητες:
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ
EΡΓΑΛΕΙΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
MARKETING ΚΑΙ BRANDING ΠΟΛΕΩΝ
ΣΎΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ
Προσδιορισμένα κριτήρια αξιολόγησης
Κριτήρια αξιολόγησης | Προσδιορισμός βαρύτητας |
Εξετάσεις | 50% |
Προφορική εισήγηση στο σεμινάριο | 20% |
Γραπτό κείμενο στο σεμινάριο | 10% |
Εργασία/άσκηση | 10% |
Συμμετοχή στις συζητήσεις | 5% |
Παρουσία στο μάθημα | 5% |
Ο τρόπος αξιολόγησης των φοιτητών στα μαθήματα συνδέεται με τα μαθησιακά αποτελέσματα. Η γραπτή εργασία, η εισήγηση, η συμμετοχή στο παίγνιο, στις συζητήσεις μετά το πέρας κάθε εισήγησης και η γενικότερη παρουσία στο μάθημα του κάθε φοιτητή/ριας αξιολογούνται από τους υπεύθυνους διδάσκοντες προκειμένου να καταστεί σαφές σε τι επίπεδο αφομοιώθηκαν τα μαθησιακά αποτελέσματα.
Δεν υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης της εξεταστικής διαδικασίας. Ο συνολικός βαθμός προκύπτει διαφανώς ως συνάρτηση των επιμέρους βαθμών στο γραπτό κείμενο, στην προφορική εισήγηση, στη συμμετοχή στις συζητήσεις και στην παρουσία στο μάθημα, με ποσοστά που ανακοινώνονται στο περίγραμμα του μαθήματος με την έναρξη του εξαμήνου. Η βαθμολογία δημοσιοποιείται αναλυτικά στο τέλος του εξαμήνου. Οι ενδιάμεσες αξιολογήσεις είναι στη διάθεση των φοιτητών, εφόσον ζητηθούν.
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr