Το μάθημα εστιάζει στην απόκτηση ειδικών θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
Η απόκτηση στοχευμένων γνώσεων αφορά τη ρύθμιση του χώρου σε ευρεία πολεοδομική κλίμακα (συνήθως επιπέδου δήμου, περιλαμβάνοντας τους οικισμούς και τον εξωαστικό χώρο), και την αξιοποίηση τους σε πραγματικό περιβάλλον, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση θεμάτων που απαντώνται κατά την εκπόνηση στρατηγικών πολεοδομικών σχεδίων. Πιο συγκεκριμένα: Οι φοιτητές αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες που προκύπτουν από την αξιοποίηση γνώσεων που έχουν αποκτηθεί σε προηγουμένως διδαχθέντα μαθήματα και νέες θεωρητικές γνώσεις, που συνδυάζονται με πρακτικές γνώσεις εφαρμογής των αστικών πολιτικών, των πολεοδομικών πολιτικών και των εργαλείων και μεθόδων σχεδιασμού. |
Παράλληλα αποκτούν γνώσεις κατά βάση πραγματολογικές, που αφορούν στην εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων (Τοπικά Χωρικά Σχέδια-ΤΧΣ, επέκταση, αναθεώρηση κλπ.), και την εφαρμογή και άσκηση πολιτικών διαφόρων ειδών που επηρεάζουν ευθέως τον πολεοδομικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο συγκεκριμένης μεθοδολογίας και της κριτικής εφαρμογής της σε συγκεκριμένες καταστάσεις.
Γενικές Ικανότητες:
Άσκηση κριτικής σκέψης.
Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον. Εργασία μέσα σε ομάδα. Ανάλυση και αξιολόγηση δεδομένων. Ανάλυση SWOT, σύνταξη διαφορετικών σεναρίων. Διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων. Δυνατότητα αξιολόγησης των ιδιαίτερων συνθηκών που χαρακτηρίζουν κάθε περιοχή και προσαρμογής σε αυτές. Αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων και προτάσεων. Εργασία και διατύπωση προτάσεων στο πλαίσιο του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου που ρυθμίζει τον χωρικό και αναπτυξιακό προγραμματισμού. Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας. |
Το μάθημα έχει εργαστηριακό χαρακτήρα.
Περιλαμβάνει διαλέξεις και άσκηση.
Η άσκηση γίνεται κατά μεγάλο μέρος μέσα στην τάξη.
Αρχικά γίνεται σύνοψη της υφιστάμενης κατάστασης για την περιοχή της μελέτης (συνήθως επιπέδου δήμου, περιλαμβάνοντας τους οικισμούς και τον εξωαστικό χώρο) περιλαμβάνοντας και τον σχεδιασμό που ισχύει σήμερα.
Ανασκοπούνται και αξιολογούνται οι κατευθύνσεις που δίνονται από τον υπερκείμενο σχεδιασμό, οι κατευθύνσεις από σχετικές μελέτες του χωροταξικού προγραμματισμού και χωροταξικής πολιτικής, και οι δυνατότητες που προσφέρονται από άλλα συναφή προγράμματα ή έργα.
Διερευνώνται τα γενικότερα, θετικά ή αρνητικά στοιχεία, που μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην περιοχή.
Τα δεδομένα συνοψίζονται σε ανάλυση SWOT που εξειδικεύεται και κατά τις κατηγορίες που ενδιαφέρουν την παραγωγή του χώρου στην περιοχή.
Διατυπώνονται σενάρια για την ανάπτυξη και την χωρική οργάνωση της περιοχής.
Τα εναλλακτικά σενάρια αξιολογούνται με βάση τα χαρακτηριστικά τους που αφορούν διάφορους επί μέρους τομείς, περιλαμβανομένης της πιθανότητας υλοποίησής τους.
Επιλέγεται με συστηματικό τρόπο ένα σενάριο με βάση το οποίο γίνεται και η τελική εκτίμηση των λεγόμενων προγραμματικών μεγεθών.
Τα μεγέθη αυτά εξειδικεύονται και συντίθενται στους χάρτες που συνθέτουν την τελική πρόταση. Η τελική πρόταση περιλαμβάνει οπωσδήποτε ρυθμίσεις και χάρτες για το σύνολο της περιοχής μελέτης, και για τους οικιστικούς υποδοχείς / περιοχές σχεδίου και ενδεχομένως επεκτάσεων. Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν οπωσδήποτε προβλέψεις για τις δραστηριότητες/ χρήσεις γης και τα δίκτυα (τεχνικής και κοινωνικής υποδομής).
Η εργασία των φοιτητών γίνεται κατά ομάδες έξι ατόμων (μόνο κατ’ εξαίρεση μπορεί να γίνεται δεκτός διαφορετικός αριθμός).
Προσδιορισμένα κριτήρια αξιολόγησης
Τα κριτήρια αναφέρονται αναλυτικά στο περίγραμμα του μαθήματος, στο e-class.
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr