Ο σκοπός του μαθήματος είναι να συμβάλλει στην κατανόηση των βασικών αρχών και των εννοιών του Project Management και του τρόπου εφαρμογής τους στη διοίκηση, διαχείριση, οργάνωση και προγραμματισμό ιδιωτικών ή δημοσίων έργων και επενδύσεων. Το θεωρητικό μέρος του μαθήματος αποσκοπεί στην ανάλυση και περιγραφή των βασικών αρχών διοίκησης των έργων, καθώς επίσης στην περιγραφή των βασικών μεθοδολογιών διαχείρισης και ορθολογικού προγραμματισμού και αξιολόγησής τους. Περιγράφονται επίσης οι μεθοδολογίες και οι τρόποι σχεδιασμού, προγραμματισμού, οργάνωσης και διοίκησης έργων με ορθολογικό τρόπο, με στόχο την κατανόηση των διαδικασιών μείωσης του κόστους παραγωγής, της χρονικής διάρκειας εκτέλεσης και την επίτευξη μεγαλύτερης παραγωγικότητας στη διαδικασία υλοποίησης των έργων διαφόρων μορφών. Στο μέρος των ασκήσεων εφαρμόζονται οι μεθοδολογίες τις οποίες διδάχθηκαν στο θεωρητικό μέρος και να επιλύονται ασκήσεις και πραγματικά προβλήματα με χρήση ως επί το πλείστον «πραγματικών» μεγεθών, έτσι ώστε να επέρχεται εξοικείωση με την πράξη και να αποκτάται η αίσθηση των μεγεθών που χαρακτηρίζουν τα πραγματικά προβλήματα.
Πως εξειδικεύονται στις παρακάτω κατηγορίες
Οι φοιτητές έχουν αφομοιώσει της βασικές έννοιες και τις θεωρίες και τις μεθοδολογίες διοίκησης και διαχείρισης έργων, όπως αυτό προκύπτει από την επιτυχή εκπόνηση της εργασίας και την τελική εξέταση.
Οι φοιτητές έχουν αποκτήσει στο τέλος του μαθήματος την ικανότητα εφαρμογής των γνώσεων σε πραγματικά προβλήματα, όπως προκύπτει από τις επιδόσεις τους στις εξετάσεις. Μπορούν να εφαρμόζουν τις σύγχρονες μεθόδους για την εκπλήρωση εργασιών και την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με το project management.
Το μάθημα Διοίκηση και Διαχείριση Έργων, βοηθά στην απόκτηση των εξής γενικών ικανοτήτων από τους επιτυχόντες στο εν λόγω μάθημα:
Οι γενικές ικανότητες που θα πρέπει να έχουν αποκτήσει οι φοιτητές και στις οποίες αποσκοπεί το μάθημα αφορούν στην ανάπτυξη δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης, μέσα από την ανάλυση των προβλημάτων της διοίκησης και διαχείρισης έργων, τη συσχέτιση ή τη σύνδεσή τους με τις σχετικές προσεγγίσεις και του γενικότερου προβληματισμού που τίθεται και διαμορφώνεται στη διάρκεια του εξαμήνου, στον οποίο συμμετέχουν οι φοιτητές και για τον οποίο καλούνται να προτείνουν εφαρμοσμένες και επαρκώς αιτιολογημένες λύσεις.
1.Εισαγωγή στο χρονικό και οικονομικό προγραμματισμό κατασκευής των έργων: Το διάγραμμα Gantt, η καμπύλη S, οι γραμμές ισορροπίας, εφαρμογές στα τεχνικά έργα. 2. Η δικτυωτή ανάλυση και οι μεθοδολογίες CPM και PERT. 3. Ανοχές στο διάγραμμα CPM και PERT. 4. Έλεγχος της πορείας ενός έργου με τη βοήθεια του δικτυωτού διαγράμματος, αλλοιωμένο και αναλλοίωτο διάγραμμα. 5. Βασικές στατιστικές έννοιες, η κατανομή Beta, Πιθανοτική ανάλυση του χρονικού προγραμματισμού με χρήση της μεθοδολογίας PERT, Εφαρμογές. 6. Εισαγωγή στην Επιχειρησιακή Έρευνα, επίλυση προβλημάτων βελτιστοποίησης, γραφική επίλυση προβλημάτων. 7. Γραμμικός προγραμματισμός, επίλυση προβλημάτων, περιγραφή και εφαρμογή της μεθόδου Simplex. 8. Το πρόβλημα της μεταφοράς, ανάλυση μεθοδολογιών εύρεσης βασικής λύσης, η μέθοδος Stepping – Stone, 9. Το πρόβλημα των αναθέσεων, μεθοδολογία επίλυσης του προβλήματος. 10.Περιγραφή λογισμικών Ms Project και Primavera, εφαρμογές στα έργα.
Προσδιορισμένα κριτήρια αξιολόγησης
Κριτήρια αξιολόγησης | Προσδιορισμός βαρύτητας |
Κατανόηση εννοιών | 25% |
Χρήση θεωριών μεθοδολογιών | 25% |
Εφαρμογή θεωριών μεθοδολογιών στην επίλυση προβλημάτων | 25% |
Ταχύτητα επίλυσης προβλημάτων | 25% |
Τα κριτήρια αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται συνδέονται με τα μαθησιακά αποτελέσματα, αφού αξιολογείται έμμεσα η ικανότητα των φοιτητών να εξωτερικεύσουν τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει και το βάθος κατανόησης του βασικού περιεχομένου του μαθήματος.
Το σύστημα και τα κριτήρια αξιολόγησης είναι σε γνώση των φοιτητών, και κρίνονται ως επαρκή για την αποτύπωση του βαθμού κατανόησης του μαθήματος και σε βάθος γνώσης του περιεχομένου του.
Η εξεταστική διαδικασία αξιολογείται έμμεσα, αφού ζητείται από τους φοιτητές να διατυπώσουν την άποψή τους για μετά τη λήξη των εξετάσεων, ενώ οι φοιτητές μπορούν να δουν το γραπτό τους εφόσον επιθυμούν και να διαπιστώσουν ποια λάθη έχουν κάνει και να διατυπώσω τις παρατηρήσεις μου σε αυτά.
Πεδίον ΄Άρεως, 383 34, Βόλος
24210 74452-55
24210 74380
g-prd@prd.uth.gr